Албена Алексиева за кампанията "Куче от станиол"

Каква е целта на "Куче от станиол", как се заражда идеята и кой подкрепя кампанията – разговор с Албена Алексиева. Официалното начало на кампанията е в петък, 9 януари, 18.30 ч. в Националната природоматематическа гимназия – София. Kafene.bg е медиен партньор на кампанията. (Вижте снимки от официалното начало на кампанията").

Как се роди идеята за кампанията „Куче от станиол“? Привнесохте чужд опит или е българска?

Държа тази идея в ума си много отдавна, още от времената, когато проучвах световните практики „how to start the guide dog school”. Тогава прочетох някъде, че всички ученици в Англия събират станиолите от шоколади и закуски в специални кутии в училище, в полза на английските училища за кучета водачи на слепи. Така че идеята е вносна, но явно дойде нейното време за реализация и у нас.

Каква е ролята на кучето водач в живота на незрящия човек?

Кучето водач е ключ към независима мобилност, ново самочувствие, нови нива на лична свобода и активност, ново качество на живот. Казано по друг начин, кучето водач е партньор, който ти е на разположение 24 ч. в денонощието, който живее, за да ти е полезен и да те обича, и с който никога не си сам при това без да мърмори и мрънка: ”…точно сега ли трябва да ходим, ама то вали, ама мен ме боли глава, ама хайде друг път, че сега нямам време…”. От своя страна, слепият човек така се привързва към своя безусловен приятел, че само след шест месеца съвместен живот, той вече се пита как е живял преди без кучето си и как би могъл да продължи да живее, ако няма куче до себе си.

Успешна ли е кампанията със стикери?

Кампанията „Отвори очи” е в ход от 2010 г. и бавно, но убедително се налага в цялата страна. Тази кампания, както и цялата ни работа впрочем, е за „бегачи на дълги разстояния”, а не за „спринтьори”. Да, успешна е, доколкото налага на субектите да демонстрират информиран и съзнателен избор на подкрепа, за правото на свободен достъп на кучетата водачи, регламентирано по Закон. Кампанията е информационна и интерактивна и е по-добрата алтернатива от „военните” действия – съдебни искове за дискриминация, например.

В цял свят, кучето водач е помощно средство, и както човекът с инвалидна количка не би могъл да остави количката си на входа на банката и да влезе без нея, така и слепият човек с куче водач, не би могъл да върже кучето си отвън, за да влезе без него, както често охранителите предлагат. На всички обществени места и във всички видове обществен транспорт, кучето водач е под контрола на стопанина си, фокусирано е върху работната си задача и е напълно безопасно за средата. Точно това е знаел и имал пред вид всеки законодател по света, включително и у нас, когато е позволил на служебните кучета водачи и асистенти тоталният свободен достъп. Целта на кампанията е да убеди публиката, че законовият регламент е заслужен и кучето водач не може и не бива да бъде приравнявано с домашните  любимци, за които се отнасят стикерите „забранено за кучета”.

Албена Алексиева в средата.

Ти откога ползваш куче водач и това повлия ли на начина ти на живот?

Първото си куче купих през 1999 г. от Германия. Това беше великолепна немска овчарка, която се казваше Камила Аус Дем Шварценцвингер, обучена в училището Болдхаус в Арнщат. За около година с нейна помощ промених живота си почти изцяло. Започнах нова работа, няколко нови проекта, освободих се напълно от фрустрацията, която слепотата и съпровождащата я зависимост налагат на слепия човек. Камила беше моят ключ към нова идентичност, тя е в основата на проекта Фондация „Очи на четири лапи”, и до днес всички мислим за нея, като за скъп член на семейството, който вече не е между нас.

Как привличате хора за вашата кауза? Приемате ли доброволци? Как избирате хората от екипа си?

Като човекът с най-дългите спомени за проекта, мога да кажа, че само в началото беше трудно с привличането на доброволци. Сега, когато мечтата ми може да се пипне, когато резултатите са видими, хората сами идват и предлагат помощта си, защото са очаровани и убедени в смисъла и ползата от каузата. А членовете на  екипа избираме със специфични процедури за интервю, оценка и обучение. В крайна сметка, съзнателно или не, в един момент всеки човек избира на какво или на кого да служи. При нас остават дългосрочно само хора, които обичат работата си и съзнават, че усилията им носят по-скоро морално, отколкото материално удовлетворение. Това са хора, за които да бъдеш полезен на другите е по-важно и ценно от това просто да живееш охолно. Казано с други думи, екипът е съставен от професионалисти, за които енергията на любовта към животни и хора е основен двигател на живота им.

Колко са незрящите в България? Колко кучета са необходими за незрящите деца?

Според регистрите на Съюза на Слепите в България, слепите хора у нас са около 16 000, като около 70 процента от тях са на възраст над 70 години – т.е. не са нашият контингент. Нашата целева група са хората със зрителни увреждания на възраст 18-65, които са не повече от 2000 човека в страната.

Кучето водач е рехабилитационно средство, на което имат право само пълнолетни граждани, така че никъде по света не се правят
кучета водачи за деца. За това има две основни причини и те са, че децата активно се променят психически и физически до 18 годишната си възраст  и куче, което е било подходящо за малкото дете, може вече да е неадекватно на нуждите и възможностите на порасналия младеж. Другата причина е дееспособността – слепият човек подписва договор за безвъзмездно ползване на служебното куче, чрез който поема отговорности и получава права. Тези ангажименти се носят лично и пълнолетието е юридическата граница за допустимост. С деца могат да работят кучетата асистенти, които имат друг тип служебни задачи, работят главно в затворени пространства и не носят пряка отговорност за живота и сигурността на човека, както е при кучето водач.Когато куче асистент се ползва от дете,  договорът се подписва с родителите и ангажиментите се поемат от тях.

Прочетете още:
Монолог на Кипра – куче-водач

Сподели в: