„Аларма Пънк Джаз” се завръща с концерт на Борис Ковач

30 октомври 2014 – 21:30ч. – Първо студио (БНР, бул. „Драган Цанков” 4)

Фестивалът на програма „Христо Ботев” „Аларма Пънк Джаз” се завръща в най-голямото концертно радио студио на Балканите след тригодишни странствания из различни културни пространства, киносалони, ъндърграунд и мейнстрийм клубове, мазета, тавани, галерии и други импровизирани сцени. Нека припомним, че преди шест години единственият по рода си радио фестивал у нас се роди именно в Първо студио на „Драган Цанков” 4 – и то на една особена дата и в особен час: на Хелоуийн срещу Деня на будителите, когато границите между монстъри и просветители са доста размити, и то около полунощ (т.е. числи се към групата на „среднощните деца”, които, както знаем от Салман Рушди, съвсем не са като обикновените новородени). Последните два концерта на „Аларма” в Първо студио (от септември 2011г.) са, всеки по свой начин, емблематични за историята на фестивала – иде реч за най-гледания в Youtube концерт на Митко Таралежков и този на сръбския ню-джаз квартет Eyot чийто последен албум е продуциран и записан в студиото на Джим Бар от Get The Blessing и Portishead… А завръщането се очертава да е още по-грандиозно: с квартета на Борис Ковач, който идва у нас специално за събитието.

Ключова фигура не само за балканската, но и въобще за европейската авангард-фолк сцена през последния четвърт век, Борис Ковач не престава да ни изненадва с нови и нови идеи и звучения, колкото войводжански по душа, толкова и универсални като резултат, с вариации на познати теми от нощта преди Апокалипсиса до утрото след историята и отвъд, с музика, която, ако беше филм, щеше да е филм на Чаплин или Фелини… Преди 12 години го гледахме на българска сцена с „ЛаДаАБа Оркест”, а преди две – с арменския акордеонист Давид Йенгибарян.

Тази година Ковач идва у нас с New Ritual Quartet, формация, която не е директна реинкарнация на легендарния „инкубатор за бъдещи авангардисти” Ritual Nova Ensemble от 80-те, а по-скоро микро-оркестър, представящ както различни периоди от творчеството на композитора Борис Ковач (от Ritual Nova Ensemble, през „ЛаДаАБа Оркест” до „Ла Кампанела”), така и нова камерна музика в типичната за Ковач премерена пропорция между интимност и грандиозност, между мъдрост и наивизъм. В квартета освен самия Ковач свирят още Слободанка Стевич (пиано), позната ни от албума Catalogue Of Memories (2012) и от новата версия на Ecumenical Mysteries (2010), Синиша Мазалица (контрабас), музикант участващ не само в камерните проекти на Ковач, но и в последните записи на Мезей Силард, и синът на Ковач Лав, който е и настоящият барабанист на „Ла Кампанела”.

„Ние на Балканите трябва да разберем, че нашето богатство е тази наша смесеност. И дори да я промотираме по света. Като американците. Те всъщност са културно богати, защото са продукт на смешение на култури. А какво са Балканите, ако не „Америка на Европа”?”
– Борис Ковач, сп. ЛИК (2011г)

Концертът на New Ritual Quartet на Ковач ще отбележи шестата годишнина от създаването на фестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” и е част от честванията на 80-годишнината на БНР.

В деня след концерта (31 октомври) екипът на „Аларма” подготвя и една изненада за почитателите на музиката на Борис Ковач – отново в Първо студио, на празника на програма „Христо Ботев” – на връчването на наградите „Златен будилник” от 17:00ч.

Сподели в: