Акцент в "Квадрат 500": "Портрет в червено"

В рубриката „Акцент на месеца“ Националната галерия представя образци на българското и чуждестранното изкуство от експозицията в „Квадрат 500“ на пл. „Св. Александър Невски“.          

За месец август това е  произведението на Сър Готфрид Кнелер (1646, Любек – 1723, Лондон) "Потрет в червено" – Маслени бои върху платно; 127 х 102 см. Картината е изложена в зала 5.

Кнелер е ученик на Фердинанд Бол и един от последните ученици на Рембранд. Оформянето му като художник в Амстердам започва и се гради върху утвърдените традиции на нидерландската живопис. Дамският портрет от колекцията на Националната галерия демонстрира много от характерните особености на европейската барокова живопис. Картината е изпълнена с впечатляваща живописна техника и показва, че не случайно, макар и млад, Кнелер получава званието „главен придворен художник” на кралския английски двор. Репутацията му на художник нараства и около средата на 1680 година става най-титулованият портретист в Англия. През 1692 година получава рицарско звание, а през 1695 година не без настояването на краля става почетен доктор на Университета в Оксфорд.

Основни клиенти и лоялни покровители на Кнелер са кралете на Англия, както и много знатни британски аристократи, представители на висшето светско общество и духовенството. Кнелер създава серия превъзходни портрети на известни личности от епохата: обвитите в кралски блясък парадни портрети на Чарлз ІІ, Луи ХІV, Уилям ІІІ и Петър Велики, великолепните портрети на Нютон, серията очарователни портрети на най-красивите придворни дами на кралица Мери II Стюарт, известни като „Красавиците на Хемптън корт”, интелектуалните портрети на членовете на лондонския клуб ”Кит-Кат”, чиито съвършени пропорции налагат нов стандарт при портретните формати.

Впечатляващото по обем творчество на Кнелер повлиява силно развитието на английската портретна живопис в края на ХVІІ и началото на ХVІІІ век – времето, в което официалният бароков портрет приема своята трайна форма.

В четвъртък, 13 август, Национална галерия "Квадрат 500" в София отново ще е с вход свободен.
 

Сподели в: