Акценти от майския афиш на Варна

Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна изведе акцентите в майския афиш на Държавна опера Варна и Драматичен театър  „Стоян Бъчваров” на пресконференция, състояла се на 28 април в ТМПЦ.

Държавна опера Варна

Първото специално майско събитие за Държавна опера Варна ще бъде рециталът на професор Жени Захариева на 4 май от 19.00 часа в Kонцертното студио на Радио Варна. За нас е чест, каза Даниела Димова, че известната пианистка, представител на голямата българска изпълнителска школа, реши да представи именно във Варна своя рецитал, с който отбелязваме 40-годишната й творческа дейност на българска и международна сцена. Концертът, в който ще звучат творби от Йоханес Брамс, се посвещава и на 110-годишнината от създаването на Съюза на българските музикални и танцови дейци. В качеството си на председател на професионалния съюз, професор Жени Захариева е позната като ревностен защитник на правата на артистите в трудната област на сценичните изкуства – лидер, заслужил високото уважение на професионалната гилдия.

Следващият акцент идва с операта „Набукоот Джузепе Верди, която ще видим на 5 май, Основна сцена, диригент маестро Борислав Иванов, режисьор Кузман Попов. Спектакълът на „Набукосе посвещава на 70-годишнината от рождението на голямата българска певица Гена Димитрова. Ролята на Абигейл, с която Гена Димитрова покори световните сцени, е поканена да изпълни последната й ученичка Елена Баръмова. Нейни партньори на сцената ще бъдат солистите Нико Исаков, Арсений Арсов, Бойка Василева и др.

С голям Гала концерт на 9 май ще бъде отбелязан Денят на Европа, най-значимия празник в живота на Европейския съюз. Концертът е под почетния патронаж на Павел Димитров – народен представител от Варна в 41-то Народно събрание на Република България. В това специално музикално събитие ще участва целият състав на Държавна опера Варна – оркестър, хор, балет и солисти, под диригентството на Иван Филев. Сценаристът и режисьорът Кузман Попов се е погрижил да поднесе на публиката една динамична сценична визия, с елегантни декори, ефектни костюми и най-обичаните творби от великите европейски композитори Моцарт, Бетовен, Верди, Пучини, Дворжак и др. Гала концертът ще започне с българска музика – «Ръченица» от Петко Стайнов и ще завърши с внушителния Химн на Европейския съюз – част от Четвърта част от знаменитата Девета симфония на Бетовен.
  
Забележителен ще бъде и Симфоничният концерт на 19 май във Фестивалния и конгресен център, с който за пръв път Варна ще се присъедини към красивата традиция на Австрийските музикални седмици в България. С варненския концерт, който се провежда под патронажа на Посолството на Република Австрия в България, ще завърши веригата от концерти в различни градове на страната, обединени от тазгодишното XV издание на Австрийските музикални седмици в България. По този повод премиерно за България ще прозвучи Концерт за струнен оркестър от Астрид Шпицнагел. Блестящата австрийска цигуларка Патриция Кол ще бъде солистка на Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор (KV 219) от Моцарт – емблематичното име на австрийската музика. В края на програмата ще чуем и симфоничните поеми “Прелюдии” от Лист. Диригент Иван Кожухаров.

Майският афиш на Държавна опера Варна предлага още интересни акценти с първия гастрол на румънската певица Ирина Йордакеску ("Травиата", 20 май), която жъне успех на европейските сцени; с концерта на Орлин Горанов и Нелко Коларов (25 май) и дебюта на Ирина Жекова като Адина ("Любовен еликсир", 26 май).

Без съмнение, интерес ще предизвикат и двете премиери в края на май –  отложената по технически причини с един месец премиера на "Магьосникът от Оз” на Варненската детско-юношеска опера при Общински детски комплекс Варна, диригент Ганчо Ганчев, режисьор Костадин Бандутов (27 май) и премиерата на балета от Хертел "Зле опазеното момиче” (28 май) – второто събитие в майския афиш, посветено на 110-годишнината от създаването на  СБМТД.

Драматичен театър "Стоян Бъчваров", 90-и творчески сезон

Майският афиш на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" утвърждава добрата тенденция от последните месеци, която позволява на трупата да покаже своето актьорско майсторство и на други сцени. Специално внимание заслужава мюзикълът "Бремен" на Стоян Радев Ге. К., който е селектиран за Международния театрален фестивал на спектакли за деца – Търговище 2011 и ще се играе там на 2 май. Вазовите "Службогонци” на режисьора Пламен Панев са поканени в Разград за 19 май.

След мартенската си премиера, юбилейният концерт-спектакъл "Аз, театърът", посветен на 90-годишнината на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", режисьор Стоян Радев Ге. К., продължава да бъде акцент във всеки месечен афиш от 90-ия творчески сезон на театъра. Така на 10 май от 19.00 ч., Основна сцена, отново ще оживее историята в един магнетичен римейк на музиката и хореографията в незабравими постановки, чрез разсъжденията за театъра на личности от миналото и настоящето. В мегапродукцията, заедно с актьорите, на сцената ще излязат още около 200 творци от различни поколения, за които театърът също е смисъл в живота.

Децата от театрално студио "Шанс" на актьора Христо Христов, освен в голямата общност на "Аз, театърът", през май ще получат самостоятелен шанс да представят на професионална сцена своите "Щуротии” по хумористични народни песни и разкази на Елин Пелин. Спектакълът "Щуротии” влиза в афиша на Варненския драматичен театър, като част от дългосрочнaта програма на ТМПЦ Варна "Деца играят за деца" и след премиерата на 3 май, ще бъде представен също на 11 и 16 май, сцена Филиал.

Премиерните заглавия от началото на годината „Гледна точка или Ръбовете на кръга” по Шукшин, Хармс и Жванецкий, режисьор Александър Илинденов (4 май, Основна сцена и 26 май, сцена Филиал) и „Страсти под брястовете” от Юджийн О`Нийл, режисьор Димитър Стоянов (12 май, Основна сцена и 27 май, сцена Филиал), както и „Дамски шивач” от Жорж Фейдо, режисьор Румен Велев (11 май, Основна сцена) и „Големанов” от Ст. Л. Костов, режисьор Александър Илинденов (17 май, Основна сцена) съставляват следващите акценти от майските театрални предложения на Варненския драматичен театър. Два пъти на Камерна сцена (9 и 30 май) ще се играе спектакълът „Горчивите сълзи на Петра фон Кант” от Райнер Вернер Фасбиндер – сценична версия, постановка, сценография и костюми Стоян Радев Ге. К.

Основният майски акцент все пак си оставаФауст”. Зрителите, които още не са успели да почувстват емоцията и да се потопят във философията на постановката с най-много отличия в 90-ия творчески сезон на Варненския драматичен театър, имат възможността да го сторят на 13 и 25 май, сцена Филиал. Спектакълът на Лилия Абаджиева, да припомним, има 2 награди от театралния фестивал „Сцена на кръстопът” в Пловдив – за най-добро представление на голяма сцена и за режисура, 2 номинации за наградата ИКАР на САБ – за сценография на Васил Абаджиев и за майсторско техническо изпълнение на екипа на ДТ „Стоян Бъчваров”, както и 2 номинации за наградата АСКЕЕР на фондация АСКЕЕР – за сценография на Васил Абаджиев и за поддържаща мъжка роля за Стоян Радев и неговия Мефистофел. Наградите АСКЕЕР по традиция ще станат известни на 23 май и би било чудесно за Празника на българската култура и славянската писменост да се поздравим с тези престижни награди. Надяваме се на награда и за „Бремен” от фестивала „Вълшебната завеса”, обобщи настроенията и очакванията във Варненския драматичен театър и Театрално-музикалния продуцентски център директорът Даниела Димова.

Вижте още:

Жени Захариева – 40 години на сцената

 

Сподели в: