Актьорът от "Монти Пайтън" Майкъл Пейлин бе гост на СФФ

Известният комик от легендарното забавно английско шоу "Монти Пайтън" бе специален гост на 13-то издание на София Филм Фест. В програмата на феста бе отделено внимание на поредицата "Монти Пайтън", както и на документалните филми на Пейлин, с които той се занимава. В един от филмите му "Новата Европа" актьорът е заснел серия за България, в която са включени кадри с празненствата на "Бялото братство" в Рила, конните надбягвания в Столипиново, Перперикон, амфитеатърът в Стария Пловдив, както и интервю с Азис. Любопитна е сцената, която Пейлин снима с директора на СФФ Стефан Китанов и баща му, докато варят домашна ракия.

Актьорът и сценарист проведе свободен разговор със свои почитатели в кино "Люмиер" и на въпрос какво най-много му е харесало в България, Пейлин шеговито отговори "Азис". "Той е забавен, но повече не мога да кажа за него", допълни британеца. На въпроса дали България се е променила от последното му идване, Пейлин отвърна, че две са разликите, които намира. Едната е, че той е остарял, втората –  българите пият повече, отговори с типичния си хумор. Разговорът продължи малко повече от час, в който всички присъстващи в залата, слушаха Пейлин с удоволствие и на няколко пъти бурно се разсмиваха от историите, които той разказа с типичното чувство за хумор на "Монти Пайтън".

Актьор, сценарист, пътешественик, документалист, комик и още куп неща могат да се изредят за изключителния Майкъл Пейлин, но е достатъчно да гледате филмите му, за да усетите света му. Париж, Венеция, Суец, Дубай, Бомбай, Мадрас, Сингапур, Хонконг, Шанхай, Токио, Америка са малка част от страните, които Пейлин е посетил. Всяка една от тези държави и уникални места са оставили отпечатък върху него – страхотна, широка усмивка, която почти не слиза от лицето му. Безкрайните пътувания и хилядите хора, с които се среща несъмнено го обогатяват и правят работата му уникална. Но е много трудно да се разделяш с хората завинаги, точно когато си ги почувствал прятели, сподели актьорът. Трудно е да знаеш, че никога повече няма да видиш тези хора, призна Пейлин пред зрителите в кино "Люмиер".

Малко след разговора с актьора, в който участваха Стефан Китанов и издателят Румен Леонидов, бе връчена на Майкъл Пейлин наградата на София за цялостен принос в киното и телевизията. В типичния си стил Пейлин се пошегува, че имал цял етаж, запазен за награди от България, който обаче досега нямал с какво да запълни. Но ето че и това се промени. И то напълно заслужено.

Откриват София Филм Фест

Режисьорът Никола Корабов получи наградата на София

Сподели в: