Актриса от ДТ „Стоян Бъчваров” с поетична премиера

 Даниела Викторова е от поколението актьори, което опитоми варненската театрална сцената в периода на творческите експерименти на Явор Гърдев. Паралелно с появата на театралните революционни жестове на Явор, преди да взриви световното кино с филма си ДЗИФТ, той създаваше с естетиката си едно интересно общество от млади последователи, така че именно тази генерация на неговите връсници във Варна създаде варненските спектакли: БАСТАРД, МАРАТ-САД, КРУМ, КАЛИГУЛА, в които ДАНИЕЛА ВИКТОРОВА участва. Всъщност този път няма да говорим за актрисата, а за поетесата, защото Даниела Виктора е изкушена и от друга муза-играта с думи в рими. „Среднощен блус” е първата стихосбирка на варненската актриса. Някъде между деня и нощта, тя създава светове наситени с различни аромати и пейзажи-парижко метро, разтопен лед в чаша уиски, пясъчни многоточия, изгубени нежно между юни, ноември… и една бисквитена торта.
  И като всяко начало и това се случва благодарение на приятелската подкрепа, защото проектът за книга кандидатства на Общинска сесия, свързана с културните проблясъци и бюджети на комисии, но бива отхвърлен. Един варненски поет, носител на множество престижни награди и отличия – Валери Станков застава зад проекта и решава да помогне като издава книгата, осигурява печата и разпространението й.
  Илюстратор на корицата е ученик- Аделина Костадинова все още не е завършила гимназия, но именно с този опит да коментира в един сюрреалистичен стил поезията на Даниела Викторова съновидението от усещания и слова е тотално.
 В началото на новия сезон, в който актьорския състав прави пътуване из страшните и тъмни дебри на СРЕДНОВЕКОВИЕТО, екипът започна репетиции с проф. П. Марков върху Шекспир и неговият зловещ Ричард се очаква и премиера на поетичната книга под формата на спектакъл, с режисьор актьорът Стоян Радев.
  Книгата може да откриете във Варна в книжарниците: „ТЕАТЪРА”, верига „Пингвините”, „Пеньо Пенев,  а от следващата седмица и в столицата, съответно в книжарниците: „НИСИМ”, „Български книжици”, както и в книжарниците на Бургас, Пловдив, Стара Загора.

Сподели в: