Аксиния Михайлова – първи поет на месеца в Столична библиотека

Аксиния Михайлова е носител на най-престижната годишна награда за поезия във Франция „Гийом Аполинер“. Започва Столична библиотека избра нея, за да открие своята нова инициатива – „Поет на месеца”. Самата авторка ще чете свои стихове и ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев и д-р Людмила Балабанова на 19 октомври (сряда) от 18:30 ч. в клуба на библиотеката. Входът е свободен, а идеята е представянето да прерасне в дискусия. Ще има също книги и автографи.

До края на октомври читателите ще могат да се запознаят с авторските книги на Аксиния Михайлова, както и с нейните преводи на френска, литовска и латвийска поезия, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в отдел „Обслужване”.

Проектът "Поет на месеца на Столична библиотека" цели да фокусира вниманието на обществото към значими съвременни български поети, получили признание в чужбина, но като че ли недостатъчно популярни у нас.

* * *
Аксиния Михайлова е автор на шест поетични книги на български език: Тревите на съня (1994), Луна в празен вагон (2004), Три сезона (2005), Най-ниската част на небето (2008), номинирана за  националните литературни награди „Иван Николов“ и „Христо Фотев“, Разкопчаване на тялото  (Изд. „Жанет 45“, 2011), номинирана за наградата „Иван Николов“, удостоена с националните литературни награди „Христо Фотев“ и „Милош Зяпков“ през 2012 г.,  Смяна на огледалата (Изд. „Жанет 45“, 2015), удостоена с националната награда „Иван Николов“ за най-добра поетична книга за 2015 г. Има три публикувани книги с избрани стихотворения на словашки, арабски език и италиански език: Опитомяване / Krotenie, Edicia Viachlasne LIC, Братислава (2006), В очакване на вятъра, Нова култура, Кайро (2013), Nel delta del mondo / В делтата на света, изд. Kolibris, (2016).

Нейни стихове са печатани в различни литературни списания, вестници, антологии и литературни сайтове в България и чужбина. Публикувани са в Канада, САЩ, Колумбия, Австралия, Англия, Франция, Белгия, Фландрия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Чехия, Сърбия, Унгария, Хърватска, Македония, Гърция, Турция, Литва, Латвия, Египет, Япония, Китай. Съставител и преводач на Антология на съвременната литовска поезия, (ФБЛ, 2007), Антология на съвременната латвийска поезия (ФБЛ, 2008), както и на повече от тридесет книги с поезия и проза.

Носител на множество награди от литературни конкурси у нас и в чужбина и на национални и международни литературни награди за поезия и превод: Годишната награда на Съюза на литовските писатели за стихосбирката Необикновено е да си жив на Марцелиюс Мартинайтис (2009),  наградата на името на латвийския поет Александър Чакс за публикувания на български език сборник с избрани стихове на поета Огледала на въображението (2009) и на най-високото отличие на Република Латвия Рицар на Ордена на Трите звезди. През ноември 2014 г. френската ѝ книга Ciel à perdre / Небе за изгубване (изд. Галимар, 2014) е удостоена с най-престижната годишна награда за поезия във Франция "Гийом Аполинер 2014“.

Член на Българския П.Е.Н.-център, Съюз на преводачите в България и Сдружение на българските писатели. Живее и работи в София.

Сподели в: