"Ако можеше да ме видиш сега" от кралицата на модерната приказка Сесилия Ахърн

От днес на книжния пазар излиза „Ако можеше да ме видиш сега“ – един от най-вълнуващите романи на ирландката Сесилия Ахърн , обявена за „кралица на модерната приказка“.

„Ако можеше да ме видиш сега“ (Издателство "Колибри", превод: Надя Баева, 352 стр., цена: 17 лв.) е омайно красив, реалистичен любовен разказ, който проследява смяната на душевните състояния на цял ансамбъл от герои. На фокус е работохоличката Елизабет, интериорен дизайнер със собствен бизнес, настойник „по неволя“ на племенника си Люк. Взискателна и несговорчива, тя отчаяно се нуждае от чудо, което да разклати монотонността на ежедневието. И тогава в живота й нахлува Айвън – мъж с неподправено чувство за хумор, вихрен темперамент и вкус към приключенията!

Книгата

C неповторимия си дар на разказвач тя внася изискано чувство за хумор и в своя трети роман – „Ако можеше да ме видиш сега“. Действието се развива в съвременна Ирландия, в малък град на графство Корк, където туристическите автобуси всекидневно създават задръстване, но местното ресторантче все още сервира нескафе. И това е идеалната обстановка за една модерна млада жена в нетипична ситуация, каквито често са героините на Сесилия Ахърн.

Aми ако любовта е пред вас, а просто не я виждате? Елизабет Игън е твърде заета, за да има приятели. Превърнала се по необходимост в майка на Люк, малкия син на сестра ѝ Сирша, със свой собствен успешен бизнес, тя няма време за пилеене. Ала Сирша ту нахълтва в живота на Елизабет и Люк, ту ги напуска неочаквано, и двамата отчаяно се нуждаят от вълшебна намеса. И тук се появява Айвън. Необуздан, спонтанен, жаден за приключения, той променя Елизабет по начин, който никога не си е представяла. Колкото до Айвън, той е дошъл да помогне на Люк, но ето че помага на Елизабет… и на себе си.
* * *
Това е една книга за вярата, че никой не е обречен да бъде това, което е. Или по-скоро това, което смята, че е.
* * *
Това е книга за освобождаването от собствените предразсъдъци и за онова, което в съвременния свят наричат Безгранична същност.
* * *
Това е книга за спасението – защото когато имаш въпроси, отговорите рано или късно ти се дават, само трябва да ги видиш.
* * *
Това е книга за травмите от детството, за пречистването, за прошката и за разбирането…
* * *
Но най-вече, това е книга за любовта – за силата и слабостта, за смисъла и цената, за непреходното чувство.
* * *
Омайно нежен, забавен и прозирно лек, този разказ проследява смяната на състоянията – като зараждане на чувствата, като нужда, като болка… Реалистичен любовен разказ, който те принуждава да изживееш всяка дума и да я почувстваш като своя.

Авторът

Преди да започне кариерата си на писател, ирландската авторка Сесилия Ахърн (р. 1981 г.) завършва журналистика и връзки с медиите. На 21 години написва първия си роман „P.S. Обичам те!“, който незабавно става международен бестселър и е филмиран с Хилъри Суонк в главната роля. Следващите ѝ романи – „Където свършват дъгите“, „Ако можеше да ме видиш сега“, „Място, наречено ТУК“, „Благодаря за спомените“ и „Подаръкът“ – неизменно оглавяват класациите за бестселъри. Книгите ѝ са издадени в 46 страни и общо са продадени над 10 милиона екземпляра. Сесилия Ахърн е също така съавтор на наградения комедиен сериал „Коя е Саманта?“. През 2008 г. печели наградата „Най-добър млад писател“ на списание Glamour. Сесилия живее със семейството си в Дъблин, Ирландия.

Любопитни факти
● На 26-годишна възраст тя има зад гърба си 5 романа; твърди, че е наследила трудовата етика на баща си – бившия ирландски премиер Бърти Ахърн.
● Ахърн често подкрепя и участва в различни благотворителни акции.
● На въпрос кой роман чете в момента (интервю през май 2013 г.) тя отговаря: „На нощното ми шкафче лежи „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ на Юнасон. Плени ме заглавието.“
● Автори и заглавия, които са я вдъхновявали да пише: Андрю Кауфман (The Tiny Wife and Born Weird), Мич Албъм (The Five People You Meet in Heaven), Одри Нифънегър (The Time Traveller’s Wife), Ейми Бендър (The Particular Sadness of Lemon Cake).
● Сесилия не крие, че е пристрастена към криминална литература и трилъри и признава, че любимите й автори са Лий Чайлд и Карин Слотър.
● Пише по една книга на година и смята, че този ритъм й отива, понеже е „енергична и концентрирана“ в работата си.

Сподели в: