"Аз съм Пикасо" – казва Росен Желязков и кани на премиера

На 22 май, от 18.30 ч. в NOVEL BOOK BAR ул. цар. ,,Самуил 33, ще се състои премиерата на втората стихосбирка на Росен Желязков – "Аз съм Пикасо" (Издателство "Шамбала").  Видео запис от премиерата на първата му книга, вижте тук.

Новите стихове на Росен Желязков са силни, сурови и пълни с напълно първична, нешлифована мъдрост. Ако някой обича и чете с радост песните на Малдорор на граф дьо Лотреамон или спонтанното джазово писане на Алън Гинзбърг и Уилям Бъроуз – той ще се наслади и зарадва и на поезията на Росен Желязков. Има два вида писане. На безгръбначните, които се страхуват от мнението на авторитетните за тях – живи или мъртви. И на поетите със силен гръбнак, които не се интересуват от никакви авторитети. Да си послушен и обучен в поезията е като да си слуга на пир на свободни сатири. Нищожна работа. В поезията единственият шанс е да си невъобразим, блестящ и безумен.

Росен Желязков най-малкото пък е обучен, послушен, обигран или дресиран. Почетете някой млад поет или поетеса. Обикновено ще видите как се огъва младото му поетично телце под напора на големите авторитети. За него има Примери и Големи Майстори. Има подражание – най-често – неволно и неосъзнато. Прочетете после и някой възрастен български поет. Ще видите същото, но вече закостеняло и сковано в установена форма. При Росен Желязков такива неща няма. Поне аз не ги усещам. Има волен и жилав устрем. Ако някой се захване да го анализира внимателно и злонамерено – може да намери какво ли не. Но нима можем да оценим красота и истина, като я анализираме? Не умира ли тя при една щателна аутопсия? И кой обича да прави аутопсии на литературните текстове? Бездарните, които завиждат. Така е било винаги.

Росен Желязков е просто неочаквано див и мъдър – като планински ручей. В който живеят мъдри ручейници. От който би пил вода и Буда, ако минаваше понякога оттам.

Бъдете здрави.
София,  25.11.2013
От Калин Терзийски

Кратка визитка:

Роден съм на 30.08 в гр. София.
Възраст – не казвам. Млад съм и все – по млад съм.
Завършил Унибит – почти.
Специалност – да мога да чувам думите и те мен. И затова пиша и поезията пише в мен.

Това е втората ми стихосбирка след ,, Жълта пеперуда в сърцето’’ , която издадох през 2013г. Отново с помоща на издателство "Шамбала".

Моите професионални – Магията на словото и Претворяване на действителността
С него в мен и Светът около мен чрез думите.

Прочетете още:

Стиховете на Росен Желязков в Поетично кафене

Росен Желязков представя първата си стихосбирка в "Поетично кафене"

 

Сподели в: