Аз нарисувах Дунав – изложба

На 30 януари 2008 г. (сряда), от 14 часа, в зала "Фоайе" на Националния дворец на децата (бул. "Александър Стамболийски" 191) в София, ще бъде открита изложбата на тема: "Аз нарисувах Дунав". Инициативата е организирана от Международната природозащитна организация WWF и Националният дворец на децата.

Изложбата се открива в навечерието на Международния ден на влажните зони – 2 февруари, съобщиха организаторите.

Автори на рисунките са деца от цялата страна, които през последните няколко години са участвали в международния конкурс за ученици по повод Деня на Дунав (29 юни) под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав в партньорство с неправителствените организации WWF и Дунавски екологичен форум. Тази година също се планира да се проведе конкурс, като подробности ще станат ясни в следващите месеци.

Изложбата включва над 70 рисунки и приложни творби от естествени материали и всякакъв вид отпадъци, които са събрани при почистване на пространствата около водни басейни. Автори са ученици от различни училища и детски градини, читалищни клубове, школи и центрове за работа с деца между 5 и 19 години.

На откриването на изложбата ще може да научите повече за река Дунав от Иван Христов, координатор на програма "Води" във WWF Дунавско-Карпатска програма България.

Дунав е втората по големина река в Европа, която заедно с притоците си образува една от най-важните речни системи на континента. В басейна й живеят 83 млн. души. Освен че предоставя вода, енергия, прехрана, транспорт, реката се отличава с уникално разнообразие от екосистеми. В нея живеят много животински и растителни видове.

Сподели в: