"Аз, градът" – дискусия за опазването на културно-историческото наследство на България

Аз, градът!” е конферентно събитие на Софийски дискусионен форум, което ще се проведе на 16 май, понеделник, от 10:00 ч. в София, в галерията на Национална художествена академия.

Над двадесет и пет години след края на комунизма с благословията и знанието на държавата, в корупционния хаос на времето ни, стотици обекти автентичен пласт архитектура, археология, култура и история на България са заплашени от псевдореставрация или разруха. Всички тези „обекти на прицел” са не само носители на архитектурна и археологическа стойност, но и белези на идентичността ни, през събитията и личностите, с които се свързват. За важните маркери на градската среда, през която до голяма степен се определя и индивидуалната личност и обществото в една държава, ще дебатираме с изтъкнати специалисти в материята и
обществени личности от България и извън страната с отношение към проблемите.

Специален гост на форума ще бъде Ян Касъл, чешки политик и архитект, кмет на Прага 1998 – 2002. По време на мандата му се
провежда една голяма част от реставрацията на Прага, лично контролира реставрирането на Карловия мост.

Ръководител на собственото си реномирано архитектурно ателие Best Development Prague. Влиза в политиката през 1990 в гражданския форум като заместник – кмет на Прага 1. И като член на общинския съвет на Прага, от 1991 г. членува в ОДС. От 2000 г. е председател на управителния съвет на Фондация „Фердинанд Пероутка“ .

Събитието ще събере богата аудитория граждани със задълбочени познания и интерес по темата за опазването на културно-историческото наследство на България в общия европейски и световен контекст.

Теми:

В три последователни панела с дискусия ще се разгледат проблемите, добрите практики и методите за защита по темата.

Локацията:

Избрана е престижната среда на българската културна и артистична традиция на някогашното рисувателно училище, днес Национална художествена академия, която продължава да бъде най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията и историята и теорията на изкуството. Място с неповторим дух и силни личности и фон на бурни обществени събития в най-новата ни история.

Цели:

Чрез форума, независимата инициатива Софийски дискусионен форум цели да концентрира вниманието както на цялото българско общество, така и на международната общественост и на отговарящите за бъдещо финансиране на културни и археологически проекти европейски институции. По силата на Договорите, Общността допринася за разцвета на културите на държавите членки, като зачита
тяхното национално и регионално многообразие и същевременно извежда на преден план общото културно наследство. Българското културно наследство е съществена част от общото и не може да бъде оставено на произвола на нерадостна съдба.

Необходим е процес по възстановяване на нормалното стопанисване на недвижимите ни национални съкровища и цялостна отговорна устойчива политика в тази посока, за която се налага и международна помощ. Недопускането да бъде унищожен културно-историческия пласт на България, поради немощни политики, некомпетентно управление, откровено престъпни интереси и неадекватно законодателство е директно увреждане на важна част от общото европейско наследство и прогресивната българска общественост и европейски институции не бива да го допускат.

Програмата на събитието може да намерите тук:
http://pr-o-pr.com/?email_id=241&user_id=2064&urlpassed=aHR0cDovL3ByLW8tcHIuY29tL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDE2LzA1LzFfcHJvZ3JhbWFfMTZfMDVfMjAxNi5kb2M%3D&controller=stats&action=analyse&wysija-page=1&wysijap=subscriptions

Сподели в: