Адрияна Панева: Блок Кино ще покаже 25 игрални, анимационни и документални филма

Днес ви срещаме с Адрияна Панева – част от екипа на проекта Блок Кино, който запознава столичани с новото българско кино. Ади ни разказа повече за възникването на Блок Кино, смисъла и развитието на тази инициатива и филмите, които ще видим в тазгодишното издание.

Адрияна, срещаме се с Вас по повод проекта Блок Кино, който това лято стартира на 24 юли. Разкажете повече за него – колко години вече столичани имат възможност да гледат кино на открито, и то с вход свободен?

Здравейте, радвам се, че мога да ви разкажа повече за Блок Кино. Тази година проектът ще се проведе за трета поредна година в София. Кварталите, в които ще гледаме ново българско кино, са 10, успяваме да обиколим почти цяла София. Разбира се, има място и за още прожекции през следващото лято.

Споделете повече за себе си – как решихте да се заемете с тази инициатива и какъв беше досегашният Ви опит?

Блок Кино е проект на Сдружение-АС Лаборатория за културни инициативи, от което съм част и аз. Предишните ни проекти бяха свързани с насърчаване на четенето и фотографията.

Как се роди първоначалната идея?

София като столица има богат културен живот, но почти винаги той е съсредоточен в централната градска част и често кварталите остават изолирани. Културните инициативи, по наше мнение, от своя страна, не винаги успяват да достигнат до разнообразна публика. Това бяха може би две от основните причини да започнем проекта Блок Кино – да направим събитие в сферата на културата, което да е близко до хората в техния квартал пред блока или в училищния двор. София има много приятни квартални паркове, които могат да се използват за различни инициативи в сферата на културата.

Друга причина е, че българското кино не винаги успява да достигне до своята публика. С Блок Кино се опитваме да направим новото българско кино по-популярно. Много от филмите вече са обиколили големи европейски фестивали, но не са гледани от много хора у дома. Това е нещо, което със сигурност искаме да променим, както и представата за новото българско кино у много хора. За много хора българското кино е спряло развитието си с велики филми като „Топло“ и „Опасен чар“, но новите ленти също имат какво да покажат.

Идват ли много хора, за да видят прожекциите?

Атмосферата по време на прожекциите е наистина много приятна и приятелска и, да, прожекциите са пълни. Случва се хората да не знаят за прожекцията, а да попаднат случайно, но пък си тръгват щастливи с въпроса: „Кога пак ще давате други филми?“. Тази спонтанност също е част от чара на Блок Кино.

Какво сте предвидили за тазгодишното издание – кои филми ще гледаме?

Тази година Блок Кино ще покаже 25 игрални, анимационни и документални филма. Игралната ни програма включва пълнометражни и късометражни филми. Ще гледаме „Кецове“ на режисьор Ивайло Христов, „Жажда“ на Светла Цоцоркова, „Маймуна“ на Димитър Коцев–Шошо и още доста наистина добре разказани и завладяващи истории. Точно това говорихме с екипа вчера, че сме много щастливи от филмите, които и ние, и зрителите ще гледат. В програмата ни има и два късометражни анимационни филма „Анна Блуме“ и „Баща“ на Компот Колектив.

В партньорство с ИКЕА като част от Блок Документално Кино ще  видим и едни от най-добрите нови документални филми, разказващи истински вълнуващи истории – „От Кремона до Кремона“, „Реки без мостове“, „Дългият път към дома“.

Кой прави подбора на филмите?

Подборът на филмите е на нашата колежка Катерина Ламбринова. Тя е кинокритик и има много добър и професионален поглед върху новото българско кино.

Какво се крие зад всяка една прожекция – колко сложна е организацията на подобно събитие?

За организацията на прожекциите работим с районните администрации, със Столична Община и ръководствата на училищата-партньори. Една прожекция би била невъзможна без тяхната подкрепа. По Блок Кино работим общо 5 човека, като всеки има и много други служебни ангажименти, но пък удовлетворението от прожекциите е наистина добра мотивация.

Имате ли планове за развиване на проекта – например прожекции извън столицата.

Преди три години Блок Кино представяше само игрално кино. С развитието на проекта това се промени и вече показваме и анимационни и документални ленти. С Блок Анимационно Кино нова българска анимация гостува на деца от начален курс в различни училища в столицата. Всяка прожекция започваме с въпрос към децата : „Кой български анимационен филм сте гледали?“. Често българското анимационно кино им е непознато, но ще работим в посока това да се промени. Показването на документална програма също е нещо, което бихме искали да развиваме, защото хората често възприемат документалното кино като нещо драматично и тежко за гледане. А в новите български документални филми има много добро чувство за хумор и човек често се усмихва, следейки сериозния сюжет.

Нека припомним отново датите и локациите.

Както казахте, първата прожекция от Блок Кино ще бъде на 24.07 в квартал Княжево в двора на 26 СОУ, където ще гледаме късометржания филм „Втори дубъл“ на Надежда Косева и пълнометражния „Жажда“ на режисьора Светла Цоцоркова. Започваме в 20:45 ч., но моят съвет е зрителите да дойдат малко по-рано, за да има и свободни места.

Втората ни прожекция е в квартал Света Троица, следват Младост, Хиподрума, Изток, квартал Надежда, Дружба.

Цялата програма на Блок Кино зрителите могат да намерят на сайта ни.

Сподели в: