Адреси“ в „Райко Алексиев““

На 27 ноември 2007 г. от 18.00 часа в галерия "Райко Алексиев" (ул. „Раковски” 125) се открива изложбата "Адреси". Тя е опит за творческа среща на студентите от курса на проф. Найден Петков – 1981-1987 г., както и отдаване на нужната почит към големия живописец, сякаш позабравен напоследък.

Заглавието на изложбата е инспирирано от практическата съдба на курса, който след успешно завършване на Художествената академия оставя трайни следи в художествения живот в края на 80 – те, но малко по-късно е засегнат от първата емигрантска вълна и се разпръсва по целия свят.

Инициаторите на изложбата Мария Златанова и кураторът Илиян Лалев се залавят с нелеката задача да издирят своите колеги, които вече са станали част от културата на други държави и да ги поканят да представят във вид на визуални продукти натрупания творчески опит през последните 20 години.

Не жалейки сили и средства на идеята „Адреси” се отзовават, изпращайки свои работи:
Елена Попова – Ню Фоундленд, Канада
Наско Пелев – Торонто, Канада
Станислав Германов – Монреал, Канада
Георги Ванев – Брюксел, Белгия
Александър Райков – Граф Воронов – Париж, Франция
Итало Фабри Медрано – Милано, Италия
Светлозар Младенов – Падуа, Италия
Йонко Стоянов – Лос Анжелис, САЩ
Камелия Дишовска
– Мадрид, Испания
Григор Манолов – София, България
Иван Генов – Пловдив, България

Неоткрити, въпреки многобройните опити, остават Мария Неуклеус –  САЩ и Батарху Базар Рахча – Монголия. Изложбата „Адреси” е освободена от формални рамки на изразните средства. Тринайсетте автора представят живопис, обекти, инсталация и други, обвързани с идеите на глобализацията, етнотолерантността и мултикултурата като емблеми на съвременния свят.

Изложбата продължава до 9 декември 2007 г.

Сподели в: