Адам и Ева посрещнаха щъркелите

Тази година в архитектурно-исторически резерват "Боженци"  пролетта дойде с Адам и Ева. Двамата библейски герой не са екзотични туристи, а персонажи в карикатурната изложба, с която музеят „Дом на хумора и сатирата” ще гостува.

Тази традиция си има своята история, която ни отвежда вече в миналия век, но по-важното е, че гостите на резервата ще могат да видят 45 гледни точки (колкото са карикатурите) на 37 майстори на карикатурата от цял свят. Колекцията с творби на библейска тема е представяна в редица салони, но световната й премиера е в Румъния през 2004 г. През 2007 г., когато зимата се беше разлютила и студовете достигаха минус четиридесет градуса, колекцията поздрави Сургут, Русия. Тогава Художественият музей там отбеляза с тази изложба – чисто по габровски! – и 35 рожден ден на ДХС, и рождения ден на своя международен конкурс за карикатура „Карикатурум”.

Темата „Адам и Ева” в изкуството е впечатляващо стара. Колекцията на ДХС обаче се оттласква от чисто библейското и търси комичните измерения, затова не натоварва с отвлечени постулати, а развеселява душата. Поне в рисунъка на Фелипе Мегел Анхел Добал (Аржентина), Луис Кастильо (Бразилия), Ивайло Никодимов (България), Мануел Ернандес (Куба), Галина и Валентин Караваеви (Русия), Жан Ефел (Франция), Мирослав Бартак (Чехия), Кацухиро Ямамото (Япония) и други от общо 17 страни, ще открием жизнена и зареждаща енергия.

Всички творби в изложбата са участвали в Международното биенале н хумора и сатирата в изкуствата, организирано от ДХС всяка нечетна година, което ще рече, че пред нас е една своеборазна „хумористича извадка” от 1973 година насам. Много от тези автори отдавна рисуват своите забавни рисунки на едни други Адам и Ева (надяваме се!) и са класика в жанра (да речем – Жан Ефел). Това прави изложбата в АИР „Боженци” особено ценна.

Изложбата ще радва гостите на Боженци до края на март.

На снимката: карикатура от Ян Ван Дер Аа, Белгия

С любопитство Татяна Димитрова открива изложба

 

Сподели в: