Агресия, интриги и спортни страсти – в американския филм "Speed Racer"

От създателите на сензационната трилогия „Матрицата” братя Уашовски и продуцента Джоел Силвър пристига високоскоростното семейно приключение “Спийд Рейсър".

Профучавайки по пистата покрай конкурентите си, Спийд Рейсър (Емил Хърш) е роден за висш пилотаж. С вродения си усет за превъзходно управление на болида Спийд кара агресивно, осланяйки се на силно развитите си инстинкти, но най-вече безстрашно. Единствената му конкуренция е споменът за брат му Рекс Рейсър, който е негов кумир. Ненавременната му смърт зад кормилото подтиква Спийд да следва завета му в спорта и в живота.

Спийд е верен на семейния спортен бизнес за рали състезания, ръководен от баща му Татко Рейсър (Джон Гудман), създател на спортната кола-фурия Мач-5. Когато Спийд отхвърля примамливото предложение на Роялтън Индъстрис, той не само вбесява алчния собственик на компанията (Роджър Алъм), но разкрива и една ужасна тайна — някои от най-грандиозните състезания са нагласени предварително от шепа безмилостни магнати, които манипулират най-добрите състезатели, за да увеличат собствените си приходи.  Ако Спийд не се състезава за Роялтън, Роялтън ще се погрижи той никога повече да не прекоси финиша.
Единственият начин да спаси семейния си бизнес и любимия си спорт е да победи Роялтън в собствената му игра.  С подкрепата на семейството си и своята вярна приятелка Трикси (Кристина Ричи) Спийд се съюзява с някогашния си съперник — мистериозния Рейсър X (Матю Фокс), за да спечели състезанието на живота си, отнело живота на брат му – крос ралито на живот и смърт, известно още като ”The Crucible” („Изпитанието”).

Въпреки това най-решителното изпитание за истинските способности на Спийд Рейсър ще бъде връхната точка на Световния рали шампионат – Гран При. Но изправени между Спийд и финалния флаг са световно известните и най-безмислостните съперници, поддържани от милионите долари субсидии на Роялтън за състезателя, който отстрани Спийд от пистата веднъж и завинаги.

"Спийд Рейсър" бележи първия съвместен сценарий и режисура на братята Уашовски от „Матрицата” насам. Джоел Силвър, който е работил с тях над трилогията „Матрицата” и „V като Вендета”, продуцира филма под банера на Silver Pictures.  Грант Хил, Анди Уашовски и Лари Уашовски също са продуценти, съвместно с Дейвид Лейн Селцър, Майкъл Ламбърт и Брус Бърман като изпълнителни продуценти.
Екипът зад кадър включва главния оператор Дейвид Татерсъл, дизайнера на продукцията Оуен Патерсън, редакторите Зак Стайнберг и Роджър Бартън и дизайнера на костюмите Ким Барет. Музиката е на Майкъл Джиакино. Джон Гаета и Дан Глас отговарят за специалните ефекти.

В главната роля на Спийд Рейсър е Емил Хърш (“Сред дивата природа”). Кристина Ричи ("Нищо общо със секса") изпълнява ролята на Трикси, приятелката на Спийд, Джон Гудман ("Големият Лебовски”) и носителката на Оскар Сюзан Сарандън ("Осъденият на смърт идва") са в ролите на Татко Рейсър и Мама Рейсър. Матю Фокс (от телевизионния сериал „Изгубени”) е Racer X, Роджър Алъм ("Кралицата”, "V като Вендета”) – Роялтън, Поли Лит – Спритъл, Бено Фурман (“The Mutant Chronicles”) – Инспектор Детектор, Хироюки Санада („Последният самурай”) – Мистър Муша, азиатската поп звезда Rain в американския си кино дебют е конкурентния състезател Taejo Togokahn, Ричард Раундтрий (от телевизионните сериали „Герои”) изпълнява ролята на Бен Бърнс, Кик Гъри – на Спарки.

Базирана на класическия японски сериал, създаден от пионера в анимацията Тацуо Йошида, лайв-екшънът “Спийд Рейсър” демонстрира най-новото във визуалните ефекти и майсторство в разказа, превърнали се в емблематични елементи от филмите на братята Уашовски.

Премиерна дата в България : 16 май 2008 г.
Производител : ‘Warner Bros.”
Световен разпространител : “Warner Bros.”
Оригинално заглавие : “Speed Racer”                                                                                      
Националност : САЩ
Световна премиера : 09 май 2008 г.                                                                                          
Времетраене: 120  мин.
 

 

Сподели в: