"Агент на нищото" на Михаела Петрова

Известно е раздвоението, разтроението, н-ението изобщо, което може да властва в женската душа. Особено когато е хваната натясно в преходен период, разкъсана между хищнически мъжки щения и лични стремежи към онова мъгляво пълно щастие. И колко уязвима е тя в такива моменти – подвластна на всякакви внушения, на лъскави реклами, на обещаващи мир и спокойствие практики. Дори да е способна да създаде от нищото едно свое място и да го насели с мъже по свой избор, тя пак е податлива на възможно внушение, което да я тикне по пътя на самоусъвършенстването в източен смисъл – нещо, трудно, почти невъзможно на запад и точно затова толкова лелеяно.
Такава е Мия Каменова (много прозрачно Аз на авторката) в своята „Вила Инкогнито” – нейно обособено място, с нейните правила и закони, с нейните мъже и нейните правила. Там, на сигурно място, тя е уверена, остроумна, хаплива, умела… Там може да разказва за своя учител по йога, който се е появил от нищото, насила е завладял място в ума и малко по малко променя по начин, свойнствен само на хората с мистични способности, живота й. А тя е несигурна в себе си след сблъцъци с любови с конвенционални, но много точни поражения.
Докато не се сблъсква с Онзи, мъжът за масово унищожение, който пръска своя чар по крайно необезопасен начин. И се започва душевното терзания, избликващо при случайните срещи ту тук, ту там.
Пътем и йогата си тече по една объркана спирала надолу, все надолу – към уж самоволните решения, които променят човек, вадят го от всички дупки, в които самоволно се е вкарал с времето, от всички капани на цивилизацията, от цялата насложена условност на съвремието ни. Магнетичната сила на древните и нищо по-малко.
И така – в битка за обречена любов и в борба с изначалните женски инстинкти, Мия трябва да открие себе си и онова, което би я направило вътрешно устойчива. Докато се стреми към усъвършенстване на комуникацията с вътрешния си аз, комуникацията отвън не спира да моделира живота й.
Историята на Михаела Петрова има всички шансове да се превърне в сериозен бестселър за нашите стандарти основно заради достъпния й изказ – говорът, който чуваме на улицата, в заведенията, на домашно бохемско парти.
Случването в „Агент на нищото” е обусловено от тривиалната история на безброй жени – любовта (тя е ясна) и културния феномен на източните влияния, който продължава да се развива бясно в западното общество. Но вместо един мистичен роман с очакван „просветлен” край, получаваме рационален взрив, женски бунт на независимост, на отказ от подчинение, отказ от всичко с желание да доминира върху нея. Отхвърлила оковите, Мия се изправя като Жена, каквато временно е забравила да бъде, увлечена в издирване на вътрешните си сили. И триумфира чрез синтеза на своята същност, която е свещена комбинация от душа и тяло.

За книгата:

"Михаела е много смела. В едно изостанало патриархално общество тя казва това, което е „недопустимо” за жените – с цялата нежност и елегантност на пола; с грубата истерия на наранените ни души; с цялата сила на тези, които създават и дават живот, който не се цени.
Потокът на мисълта и се лее свободно и интелигентно, като в него се вливат остроумия и рядко използвани думи в българския език, които трябва или да потърсиш в речника, или да излезеш на улицата да ги чуеш. Истинско удоволствие е да се отпуснеш в тази словесна река и да последваш разказа. А той е парадоксален и като изказ, и като сюжет.
Михаела разказва за сблъсъка на жестоката до цинизъм реалност на взаимоотношенията и най-възвишените ни чувства. Това, което се случва на тъмно между половете е осветено от нейната искреност и прямота. Посланието е: „ Аз съм такава – ти гониш!” И, като се обърнеш назад… няма никой. Книгата разказва защо мъжете бягат? Защо жените ги гонят? Какво искаме, щом не се настигаме? Какво печелим и губим от това Велико разминаване.

Кагато променяме нещо, се впускаме в процеса, без да сме сугурни какво ще се случи. Това е изпитание за смелостта ни да го заслужим – всеки своето."

Михаела Петрова е автор и на „Секс, любов и други глаголи”, също така издание на „Изток – Запад”.

ИК „Изток-Запад”

Корична цена: 12 лева

Още по темата на Kafene.bg:

Михаела Петрова "Агент на нищото" – откъс

“Секс, любов и други глаголи”

Писането, книгите, виното и истината

Сподели в: