Агент Максуел Смарт отива на опасна мисия в "Умирай умно"

Когато щабът на тайните служби на САЩ – КОНТРОЛ е атакуван, а самоличността на агентите е застрашена, на Шефа (Алън Аркин) не му остава друг избор освен да повиши вечно нетърпеливия анализатор Максуел Смарт и да го изпрати на най-опасната мисия в живота му. Той винаги е мечтал да работи активно в мисии заедно със своя идол – суперзвездата Агент 23 (Дуейн Джонсън). Вместо това Смарт си партнира с единствения останал агент без разкрита самоличност – прекрасната и опасна ветеранка Агент 99 (Ан Хатауей).

Докато Смарт и Агент 99 са на път да разкрият плана на КАОС, те разбират, че ключовият агент на КАОС – Зигфрид (Терънс Стамп) и неговият съдружник Штаркър (Кен Давитиан) са основните играчи в тази терористична мрежа. Без никакъв опит и с ограничено време, оборудван само с няколко шпионски джаджи и своя необуздан ентусиазъм,  Смарт трябва да победи КАОС.

Режисьорът Питър Сегал се заема с "Умирай умно” като кинодеец и фен. "Това беше традиционно шоу от 1960 г., истинска класика и едно от любимите ми”, казва той. "Много ми харесваше. Беше умно, иронично и много забавно.”

Продуцентът Чарлс Роувън
споделя: "Не искахме да го пресъздаваме, а да го пригодим към нашето време, с модерна перспектива и екшън сцени, които да не са само смешни, но и да са като в трилър. Искахме да създадем този свят на супершпиони в нова ера, както заслужават зрителите на големия екран".

Стийв Карел,
играещ ролята на Максуел Смарт, а също и изпълнителен продуцент на филма, заявява: "Според мен има 80% комедия, 20% екшън, 15% любов, 35% романтика, 10% приключения и по-малко от 1% жестокост. Съберете ги заедно и ще имате повече от 100%, което е повече отколкото можете да очаквате от който и да е филм”.

"Това, което ме привлече от началото беше участието на Стийв”, признава Сегал, който разчита на силната му игра още преди да е видял сценария. "В съзнанието ми няма друг актьор, който да изиграе по-добре ролята на Макс”.

КОНТРОЛ е тайна агенция, на която Максуел Смарт е посветил живота си, а КАОС е групировка, заклела се да заличи съществуването на секретната шпионска агенция, чието съществуване е известно само по високите етажи на правителството.
"КОНТРОЛ бе замислена като тайна американска агенция за шпиони, чиято цел е насочена единствено и само срещу борбата с КАОС – международна организация, отдадена на това да създават хаос”, обяснява Юинг. "Двете организации са противоположните сили, които предстваляват доброто и злото". В "Умирай умно” са представени безкрайни възможности за комедия.

В света на КОНТРОЛ и КАОС никога не се знае дали химикалката е просто химикалка, или е някое смъртоносно оръжие. Телефонните кабини се превръщат в асансьори. Гъмжи от пароли и тайни кодове, фантастични изобретения, за които Джеймс Бонд може само да мечтае.

"Шоуто се ражда по време на Студената война и Виетнам и засяга някои от тези интереси. Ние също бяхме вдъхновени от днешните заглавия във вестниците”, казва Сегал, с цел да проникне в нелегалните събития, завладели целия свят.  "С ЦРУ, ФБР и повече от сто подобни агенции само в САЩ идеята, че организации като КОНТРОЛ и КАОС могат да съществуват не звучи като поглед в необозримото бъдеще".
"С други думи, след повече то 40 години след старта на шоуто "Умирай умно” атмосферата днес не се е променила много”, отбелязва Сегал.

Премиерна дата в България: 15-08-2008 г.
Производител: "Warner Bros. Pictures"
Световен разпространител: ‘Warner Bros. Pictures’ и ‘ Village Roadshow Pictures’
Оригинално заглавие: “Get Smart”                                                                                      
Националност  САЩ
Световна премиера: 20 юни 2008 г.                                                                                          
Времетраене: 110 минути
 
Режисьор : Питър Сегал                                
Продуценти : Андрю Лазар, Чарлс Роувън, Алекс Гартнър и Майкъл Юинг                                                       
Изп. Продуцент:  Питър Сегал, Брент О’Конър, Джими Милър                                
Монтаж: Ричърд Пиърсън
Костюми: Дебора Скот
Оператор: Дийн Землър  
Музика: Тревър Рабин
Сценаристи: Том Астъл и Мат Ембър  
Художник: Уин Томас  

В ролите: Стийв Карел, Ан Хатауей, Дуейн Джонсън – Скалата, Алън Аркин, Терънс Стамп, Джеймс Каан, Тери Крюз
                      

Сподели в: