"Агенти" – лудата история на 4-ма агенти на недвижими имоти

За първи път актьорът Владимир Пенев застава от другата страна на сцената, за да режисира компанията на Йосиф Шамли, Пламен Манасиев, Александър Сано, Ивайло Захариев, Любомир Кънев, Роберт Янакиев, Иво Йончев и Теодора Духовникова. Гледаме "Агенти" на ДКТ "Васил Друмев" – Шумен на открита сцена на тетаър "Сълза и смях" на 1 септември, от 19:00 ч.

Спектакълът е по пиесата „Гленгари Глен Рос” от Дейвид Мамет. Сценична версия и постановка: Владо Пенев. Сценография: Диляна Асенова

4-ма отчаяни агенти на недвижими имоти са принудени да продадат и невъзможното…

На какво е способен човек, когато е притиснат до стената? Според гениалният майстор на интригата Дейвид Мамет – на всичко! Четирима отчаяни агенти на недвижими имоти са принудени да продадат и невъзможното, за да не бъдат уволнени от корпорацията си. В тежките времена на финансова криза в Чикаго, „отличници“ и „загубеняци“ имат 48 часа, за да „затворят“ сделките си и да оцелеят в офисната джунгла. Лъжи, ласкателства, подкупи, кражби, заплахи и влизане с взлом са само малка част от новите тактики на агентите. Но в света на бизнеса правилото е, че няма правила. Приятелите стават врагове, овцете стават вълци, всеки играе срещу всеки…

Неочаквано начало и още по-неочакван край в пиесата, с която американският драматург взима „Пулицър“. Остроумният и жив език на героите му е брилянтна демонстрация на израза „mametspeak”. А когато Мамет говори, всички мълчим.

За автора:

Дейвид Алън Мамет е роден в Чикаго (САЩ) на 30 ноември 1947 г. в семейство на руски евреи. Първият му досег с театъра е още като ученик , когато припечелва като сервитьор в ресторанта към любителския театър „Second city theatre”, чиито принципи и до днес се базират върху импровизацията и риалити шоуто. Преди да се посвети на театъра и киното, работи като шофьор на такси, работник във фабрика, агент на недвижими имоти, моряк на търговски кораби и др. Учи в колежа Годар във Върмонт и в театралната школа Neighborhood Playhouse в Ню Йорк и още като студент написва първата си пиеса „Човекоядец”. По-късно започва да преподава в Нюйоркския университет, в драматичната школа в Йейл и постоянно води лекции в театралната компания „Атлантик”, на която е член и основател. Преподава актьорско майсторство в „Малборо колидж”, по-късно и в „Годар колидж” и става един от основателите и артистичен директор на трупата „Сент – Николаз компани” до 1975 г.

Получава премията на Джоузеф Джеферсън за най-добра пиеса, написана от чикагски драматург (1975), но истинска известност му носи постановката на пиесата „Американски бизон”, за която получава наградата „Оуби” за най-добър драматург –дебютант (1976)  и наградата на нюйоркските театрални критици (1977) за най-добра американска пиеса. През 1978 г. дебютира на Бродуей на сцената на „Public theatre” с новата си пиеса „Водният двигател”, която сам поставя.

През 1984 г. печели наградата „Пулицър” за „Гленгари Глен Рос” и наградата на нюйоркските театрални критици, както и е номиниран за наградата "Тони". Следват пиесите „Олеана”, „Криптограма”, „Старите съседи” и др.

Дейвид Мамет е и един от малкото драматурзи, които се налагат успешно като сценаристи в Холивуд. Сценарият на „Пощальонът звъни два пъти” е неговия мощен дебют в киното. Следва „Присъдата”, за който получава номинация за „Оскар”. Сценарият му за политическата сатира на Бари Левинсон „Да разлаем кучетата” също му донася номинации за „Оскар” и  „Златен глобус”.

Дейвид Мамет пише по пиесата си  „Гленгари Глен Рос” и сценария за филма със същото заглавие (1992). Режисьорът Джеймс Фоли подбира съзвездие от актьори  – Ал Пачино, Джак Леман, Алек Болдуин, Алан Аркин, Ед Харис, Кевин Спейси, Джонатан Прайс и др., като за участието си във филма Ал Пачино спечелва номинация за “Оскар” за поддържаща роля.

Сподели в: