Авторът на "Писмо до Касандра" гостува на ТБА

Авторът на пиесата "Писмо до Касандра" Педро Ейраш лично ще гледа представлението на 18 май в Театър "Българска армия".

Участие в постановка на сцена-клуб "МаксиМ" взимат актьорите Луизабел Николова и Тигран Торосян, а режисьор е Иван Урумов. Премиерата се състоя през октомври този сезон.

Традиционнитe награди "МаксиМ" за постижения в театралното изкуство, които тази година се проведоха за 25-ти път в ТБА, отличиха именно двамата актьори в категориите "Водеща женска роля" и "Водеща мъжка роля" за Вера и Жозе в "Писмо до Касандра".

Произведението на Педро Ейраш е пиеса за любов. Тя изправя лице в лице двама влюбени, разделени на стотици километри един от друг от война. Съвременна война, неназована, нелокализирана, нелогична и непочтена, мръсна война, която грабва млади невинни момчета, изкормва сетивата им, прави ги…

По професия авторът на "Писмо до Касандра" Педро Ейраш е професор по португалска литература в Университета в родния си град. От 2001 г. започва да публикува. Автор е на пиесите "Преди гущерите", "Ухание на ябълка", "Писмо до Касандра", както и на романите "Шепа пръст", "Трите желания на Октавио К.", "Лечението", "Бах", "Преоткритите писма на Фернандо Песоа" и есетата "Да забравим Фауст", "Изкушения", "Иконите на Андрей", "Съзвездия", "Платон в Ролс Ройс".

Пиесите му са преведени, четени и поставяни в Белгия, Бразилия, България, Гърция, Испания, Кабо Верде, Португалия, Румъния, Словакия, Франция.

На 17 май Ейраш, който е бил в България за първи път през 2015 г. като гост на Литературния фестивал в НДК, ще изнесе и лекция в СУ "Св. Климент Охридски". Посещението му в страната е по покана на Португалския културен институт.

Сподели в: