Авторът на музиката към „Хъшове” смесва джаз и етно ритми на концерт в НДК

Един от авторите на музиката към българския филм „Хъшове” – акордеонистът Мартин Любенов, ще изнесе концерт в София на 30 май в зала 3 на НДК от 20.00 часа. Музикантът ще представи триото Jazzta Prasta, което включва авторски произведения, изпълнявани съвместно от музиканти от различни етноси и националности. Проектът без световен аналог обединява музика и ритми от цял свят – от танго и салса, през шансони и арабски мотиви до различни балкански стилове и дори рап. Принципът и философията на тяхното съчетаване е джазът, по думите на самия Мартин, който е от ромски произход и живее във Виена.

Според него музиката може да е едно от най-силните средства за интеграция на различни етнически и социални групи в съвременното общество.

На концерта в НДК заедно с Мартин Любенов на сцената ще излязат и Ангел Демирев – китара, както и Михаил Иванов – контрабас. Събитието е част от Салон на изкуствата 2013, чиито продуцент е НДК.Мартин Любенов учи акордеон при един от най-добрите педагози в България – Ангел Вангелов. От 2000-а става част от виенската група Чушенкапеле и се установява във Виена. Носител е на много награди – Австрийската награда за уърлд мюзик през 2005 г., френската награда за джаз-инструменталист “Гюс Визьор” през 2006-а.

В България работи за филма “Мисия Лондон” на режисьора Димитър Митовски и др. Дядо му е бил тромпетист в придворния оркестър на цар Борис III, а баща му – барабанист от групата на Ибро Лолов, единственият по времето на социализма субсидиран от държавата цигански бенд. Свири на на акордеони с марка „Скандали”, който по думите му е „Страдивари” на акордеоните.

Билети за концерта може да закупите в билетния център на НДК и в мрежата на www.eventim.bg.

"Салон на изкуствата" е част от Календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Цялата програма на Салона може да видите на www.ndk.bg и www.izkustvata.com

Сподели в: