Авторът на "Момчето с гълъбите" и "Исав" Меир Шалев идва в България

Меир Шалев, авторът на „Момчето с гълъбите” и „Исав”, идва в София, за да присъства на представянето на двете си книги на 29 ноември от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”.

Меир Шалев е сред най-значимите съвременни творци на Израел. Автор е на осем романа, седем книги за деца и няколко документални изследвания, като голяма част от тях са преведени на повече от двадесет езика. Носител е на множество национални и международни награди – израелската „Бърнстейн”, италианската „Джулиета” за любовен роман, най-високото израелско отличие „Бренер” за "Момчето с гълъбите", Националната американска награда за еврейска книга, престижните израелски награди „Прат” за цялостно творчество и „Нюман” за най-добър писател на годината, а през 2014 г. му бе присъдено званието Кавалер на ордена за изкуство и култура на френското Министерство на културата.

Първата негова творба, преведена на български, е романът „Исав“ (1991) – експресивна постмодерна сага, чиято нишка следва границата между мита и реалността. Един удивително „сетивен” и вълнуващ разказ за няколко поколения пекари, който започва от края на Първата световна война и се простира до наши дни. По думите на Бойко Пенчев „Исав” е история за любов, презрение, съперничество и саможертва, която се родее повече с Борхес и Павич, отколкото с индустрията на „културното многообразие”.

В навечерието на гостуването на Меир Шалев излиза на български „Момчето с гълъбите” (2016), един от най-превежданите израелски романи. Хипнотична творба за две любовни истории, развиващи се паралелно в различни времена, и свързани чрез един омагьосващ акт на преданост. С глас, който е едновременно закачлив, мъдър и изкусителен, авторът разказва история – универсална като войната и интимна като крилато обяснение в любов…

Изтъкнатият израелски писател идва в България по покана на „Колибри” и със съдействието на Посолството на Израел в България.

Сподели в: