Авторско четене в Пловдив под мотото "Младият Пловдив чете"

На авторското четене на Веселина Сариева, Марица Колчева и Камелия Спасова, както и на музиката на Никола Маринов, ще може да се насладите на 19 март (четвъртък) в Новотел Пловдив, зала "Пловдив" от 18:00 ч.

За стихосбирката "Ощ" на Веселина Сариева:

"Ощ" не е дума, "ощ" живее между две думи, "ощ" е състояние, начин на писане и начин на четене, не дава отговори, а самото то е отговор, който може и да не разберете, но ще почувствате и сами за себе си ще обживеете.
Една книга, в която нараняванията и надъзите са леки грешки в една игра на подлепване, изрязване, прекопиране, в която трябва да поиграем, да ги забравим.
В дебютната си стихосбирка Веселина Сариева (която също трудно може да определим между поет, концептуален автор, галерист и ощ) предлага и един нов модел на четене, онагледен в мултимедийния диск "Стая за четене на поетичния цикъл ощ", придружаващ изданието. "Стаята" пряко свързва четенето със съвременните визуални изкуства и самата тя е пространствена миксмедия инсталация.

За поетичната книга "Стратегии за дълбоко дишане" от Марица Колчева:

Поезията на Марица Колчева изненадва не толкова с лекотата, с която осмисля привидно незначителните щрихи на заобикалящия ни свят, колкото с това, че ни поднася предизвикателството за тяхната предначална предизвестеност, която трудно разпознаваме дори при поредната генерална репетиция. "Стратегии за дълбоко дишане" ни примамва да се възхитим, но тайно объркани от отказа на Бог да счупи кръста в своето коляно.

За стихосбирката "Парцел №17" на Камелия Спасова:

В стихосбирката й "Парцел №17" (Пловдив, 2007) заглавията и авторите са закопани под чертата, а апокалипсисите са кратки и библиотечни, така че от нея винаги могат да се изровят наново остри моливи и непрочетени книги, които пък събуждат разни подобни желания.
"Въпреки това твърдя, че "Парцел №17" не е мрачна книга, че в нейния скепсис няма униние, че тези немирни, опърничави, бодливи стихове не само крият съкровищата си под надгробните плочи, но следват "и други подобни желания" – например да хвърлят струпаните разочарования, да накацат по покривите и да хвърчат "веднъж завинаги" – което, разбира се, също има самоубийствен аспект. Ала не съвсем."
Едвин Сугарев, "Литературен вестник", бр.30, 8-14.10.2008

За музиката на Никола Маринов:

Никола Маринов (wayab) композира електронна музика от 11-годишен и има зад гърба си 9-годишен стаж. Успешно се пробва в различни течения и под-жанрове на електронната музика. Без съмнение обаче крайностите му се отдават най-добре. Никола Маринов обича да експериментира със звука и под името wayab генерира апокалиптичен звук с нюанси на dark ambient – Tales From The Transcendent (можете да свалите безплатно от страницата на http://odplabel.com) Има реализиран сингъл, съвместно с друг продуцент – In-toxX – First Encounter (можете да свалите безплатно от страницата на http://odplabel.com). Hardcore/Gabba проектите му фигурират и в 2 родни ъндърграунд компилации:
Gabbanarchy(http://gabber.od.ua/blog.php?id=2136) и Gabber Kombat: Gabber.cz vs. Gabbafreakz.org(http://gabber.od.ua/blog.php?id=4889). Последното участие на Никола Маринов на живо беше на събитието АДdicted – 12 часа в Ада.

* * *

Прочетете още за:
Литературна вечер "Да си спомним за поета и човека Христо Фотев"

Сподели в: