Авторката на "Полулош" Сали Грийн пристига в България

Световноизвестната писателка Сали Грийн, автор на култовата поредица "Полулош", пристига в България по покана на издателство "Колибри" и "Варна Лит 2017" – детски и младежки литературни дни. Тя ще окаже чест на българските почитатели на Натан Бърн, най-противоречивия тийн герой, чиито приключения постигнаха сензационен отзвук в цял свят.

На 30 май от 18:30 ч. Сали Грийн ще представи поредицата в "Хеликон България" –  София.

На 1 юни от 18:00 ч. тя ще се срещне с жители и гости на морската столица в книжарница "Сиела" – Варна.

"Полулош", "Полудив" и "Полуизгубен" вече са преведени на над 50 езика. "Уолстрийт Джърнал" определи Натан като "пленителен антигерой", а "Ю Ес Ей Тудей" написа: "Толкова свежа идея…, налице са всички шансове читателите да се връщат пак и пак към този магьоснически свят, който, нека признаем, не е наполовина лош".

Сали Грийн постига два световни рекорда на "Гинес" –  за "Най-превеждана книга от дебютиращ автор, преди публикуване" и "Най-превеждана книга за деца от дебютиращ автор, преди публикуване". 

Трилогията "Полуживот" е оригинална алегория за расизма, любовта и съдбата – задъхан фентъзи разказ за едно оцеляване, което изисква огромна проницателност и енергия от своя герой.

Освен Сали Грийн, сред специалните гости на "Варна Лит 2017" са Стефан Пастис, автор на хитовата поредица за деца "Тими Провала" (САЩ), и словенският покорител на планински върхове и писател Тадей Голоб. От българска страна инициативата е подкрепена от Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Юлия Спиридонова и други. "Варна Лит 2017" не е просто платформа за забавления, а първият по рода си международен празник на детската книга.

Сподели в: