"Автобиография“ на Франко Дзефирели

На 02 април 2012 г. излиза трийсетата книга от поредица „Амаркорд“ – емоционалната „Автобиография“ на живата легенда Франко Дзефирели.

Автобиография“ (превод: Нели Раданова) е мозайка от топли, одухотворени разкази, представляващи сърцевината на един необикновен жизнен и творчески път. Дзефирели разкрива съкровени сцени от детството си, споделя нагласата си по отношение на знакови исторически случки, запознава ни със завладяващи личности, вдъхновили кариерата му и черпили вдъхновение от самия него: Лукино Висконти, Мария Калас, Коко Шанел, Елизабет Тейлър, докато неусетно се потапяме в атмосферата на Флоренция, Верона, Рим и Париж, за да усетим привързаността на автора към всички онези градове и кътчета, съхранили средновековния си стил и блясъка на Ренесанса.

Франко Дзефирели е роден през 1923 г. в предградията на Флоренция, Италия. Виртуозен режисьор, сценарист, продуцент и актьор; има номинации за Оскар, печели няколко пъти наградата „Давид ди Донатело“, членува в италианския Сенат от 1994 година. Прочут е с пищната сценография на своите оперни и театрални спектакли, с визуално обсебващите си филми, с опитите си да популяризира шедьоври на изкуството, да ги доближи до сетивността на масовия зрител. „Ромео и Жулиета“, „Укротяване на опърничавата“, „Джейн Еър“, „Исус от Назарет“ – това са само някои от заглавията, изкушавали публиката през годините, предизвиквали бурни, разнолики реакции, както подобава на артист от ранга на Дзефирели.

ИК "Колибри"

Корична цена: 24 лв.

Още по темата:

Франко Дзефирели "Автобиография" – откъс

Сподели в: