АВТЕНТИЧНО ФЛАМЕНКО С КАРМЕЛА ГРЕКО В СОФИЯ

Eдна от най-забележителните фламенко танцьорки представя спектакъла си у нас

Заедно с Антонио Габари (китара) и Енрике Габaри (вокал) тя пресъздава някои от най-характерните песенни форми (palos) на фламенкото като soleá, bulerías, alegrías, tangos, tarantos и може да бъде видяна в София Лайв Клуб на 22 април от 20:00 ч.

Кармела Греко е една от най-добрите и най-вълнуващи фламенко танцьорки, дъщеря на великите танцьори Хосе Греко и Лола де ла Ронда, от които сe учи не само да танцува изящно, но и да предава на своите ученици емоцията на фламенкото. Води курсове из цяла Испания, както и на фестивалите в Ню Мексико, Маями, Ню Йорк. В София Греко ще води и ателиета по фламенко танц на 19, 20 и 21 април.

КАРМЕЛА ГРЕКО започва с фламенкото на 11-годишна възраст, а своя професионален път проправя в известния Ballet Antología,част от Националния балет на Испания, ръководен от Алберто Лорка. През 1980 г. създава своя трупа, с която обикаля Франция, Италия и Близкия Изток. Името и често присъства в афишите на известните сцени в Мадрид (“Torres Bermejas”, “Café de Chinitas”, “Corral de la Morería”). През 80-те тя се утвърждава като танцьор, участва в спектакли на Марио Майа “Ballet amargo”, на Дон Хосе Тамайо “Andalucía en pie” и на баща й Хосе Греко, с когото се представят в “Teatro Joyce” в Ню Йорк. През 1990 г. получава предложение за преподавателската кариера в известната школа “Amor de Dios”, където работи и до днес. В периода 2000-2001 г. води курсове и изнася концерти в Япония. През 2002 г. се представя на Фламенко биеналето в Севиля заедно с Рафаела Караско, Мануел Рейес, Антонио Рейес и Алехадро Гранадос. От 2003 г. работи в трупата на своя брат Хосе Греко.

ФЛАМЕНКО – танц, обявен от ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство.

Характеризира се с грациозни движения на ръцете, изразено силно почукване с обувки, песенен припев и китара. Фламенко е повече от танц. Фламенко е изкуството на танца, пеенето и китарата. Фламенко е емоция. Фламенко е сливането на култури: циганска, арабска, християнска, еврейска. Танцува се цял свят.

По покана на Институт Сервантес и в сътрудничество с Джаз Плюс Концерти в София Лайв Клуб на 22 април от 20:00 ч.

http://sofia.cervantes.es

Сподели в: