Аври Левитан и Ян Станиенда ще изнесат концерт в София

 

Известните изпълнители Аври Левитан от Израел и Ян Станиенда от Полша ще се представят като солисти в дуо в следващия концерт от програмата на Европейски музикален фестивал 2008, организиран от Кантус Фирмус, Класик ФМ радио и М-Тел на 7 април от 19:30 часа в камерна зала «България».

Виолистът Аври Левитан ще изпълни Бах – Сюита №2. Цигуларят Ян Станиенда ще се представи солово с произведението на Бацевич – Полски каприз. А дуото Станиенда – Левитан ще представи Моцарт, Бах и Хенделовата Пасакалия в един различен аранжимент на Халворсен.

Аври Левитан, виола
Аври Левитан добива репутация на един от най-изявените виолисти на нашето време. От дебюта си с израелския симфоничен оркестър на музикалния фестивал “Шлезвиг-Холщайн” през 1994 г., израелският виолист Аври Левитан си е спечелил международно признание на изпълнител с изключителна музикална същност и забележителен инструменталист. Той започва международната си кариера от най-високо ниво и като солист, и като камерен музикант.
Сред ангажиментите на Аври Левитан за сезон 2006/2007 има представяния в големи концертни зали като тази на Берлинската филхармония, Концертхаус във Виена, Варшавската национална филхармония; с различни оркестри – Литовската национална филхармония, Камерата Нова, Mendelssohn Players, Kammerakademie – Берлин. Рециталните му изпълнения включват две концертни турнета в Япония – Токио и Осака, едно концертно турне в САЩ и национално турне в Полша с пианиста Петер Яблонски.
През този сезон Аври Левитан води също и майсторски класове в няколко различни музикални академии по света. Той организира специален майсторски клас заедно с маестро Кшищоф Пендерецки във Виенската музикална консерватория.

Ангажиментите на Аври Левитан през сезон 2007/2008 включват изпълненията на Концерт от Барток с филхармониите на Калис, Гданск и Лодз, Концерт за виола от К. Пендерецки с оркестъра на Полското радио, Симфония Кончертанте от Моцарт – заедно с концертмайстора на Берлинската филхармония Ги Браунщайн, с камерния оркестър “Амадеус” на Полското радио, Берлиоз – “Харолд в Италия” с филхармонията на Шчечин; концертни турнета в САЩ, Япония, Русия и Испания и рецитална програма за цигулка и виола с международно известния цигулар Ян Станиеда.

Ян Станиенда, цигулка

Ученик на Кшищоф Якович във Варшавската музикална академия „Ф. Шопен”, Ян Станиенда печели награда на Международния конкурс за цигулари „Паганини” в Генуа през1976. Присъединява се към Полския камерен оркестър през 1975, а две години по-късно става негов концертмайстор и солист. Гастролира навсякъде в Европа и по света. През 1986 Станиенда става концертмайстор на Sinfonia Varsovia, а през 1992 – ръководител на Leopoldinum и Камерния ансамбъл на Вроцлав. Като концертмайстор на различни оркестри и като солист цигуларят музицира в големите зали по цял свят, включително в „Карнеги Хол” в Ню Йорк, залата на Берлинската филхармония, Концертгебау в Амстердам, Auditorio Nacional de Musica в Мадрид, Barbican Center и Royal Albert Hall в Лондон, „Санта Чечилия” в Рим. Работил е с доста видни музиканти като Йехуди Менухин, Михала Петри, Ванда Вилкомирска, Кшищоф Якович, Гржегорж Новак, Найджъл Кенеди, Янош Щаркер, Барбара Хендрикс и Фу Цонг. През 1991-1992 Ян Станиенда свири като първа цигулка и солист на Тулузкия камерен оркестър. На 1 януари 1992 той дирижира Концерта за мир в Дубровник, изпълнители на който са Барбара Хендрикс и Националния камерен оркестър на Тулуза. Сега води клас по цигулка във Варшавската музикална академия и е художествен директор на Камерния ансамбъл на Вроцлав. Правил е записи с различни звукозаписни компании, включително Aperto, Linn Records, Pavane, Kos Records Warsaw, Dux and Tonpress, както и за радиото и телевизията в Полша и Франция.

 

Сподели в: