"Аватар" взе "Златен глобус" за най-добра драма

Престижните филмови награди "Златен глобус" бяха раздадени тази нощ в Лос Анджелис, като се смятат за предвестници на филмите, които ще вземат "Оскар"-и, месец по-късно.

Съвсем очаквано фантастичният епос на Джеймс Камерън "Аватар" спечели награда в престижната категория най-добър драматичен филм.
Камерън взе и наградата за най-добър режисьор. "Аватар" надделя в битка с филмите "Гадни копилета", "Войната е опиат", "Високо в небето" и "Прешъс".

За най-добър мюзикъл или комедия бе отличен филмът "Последният ергенски запой". Златната статуетка за най-добра мъжка роля в драматичен филм получи Джеф Бриджис за "Лудо сърце", а Сандра Бълок взе наградата за най-добра драматична актриса за ролята си във филма "Сляпата страна".

Като най-добър актьор в мюзикъл или комедия беше отличен Робърт Дауни младши за ролята си в "Шерлок Холмс", наградата за най-добра женска роля в същата категория взе Мерил Стрийп за "Джули и Джулия". Робърт Дауни вече се готви за снимките за продължението на "Шерлок Холмс". Слуховете говорят, че във втората част на филма на Гай Ричи, може да видим и любимеца му Брад Пит.

Наградата за най-добра мъжка поддържаща роля получи откритието тази година, актьорът Кристоф Валц за "Гадни копилета". Валц изигра жесток нацист в лентата на Куентин Тарантино. Актьорът е сочен и за основен претендент за "Оскар" тази година.

 За най-добра поддържаща актриса бе отличена Моник за ролята си в  драмата "Прешъс". Филмът е тежка социална драма, участие в нея взима Марая Кери, а продуцент е тв водещата Опра Уинфри.

Германската продукция "Бялата лента" беше наградена за най-добър чуждоезичен филм. Призът за най-добра анимация беше присъден на "В небето", а наградата за най-добър сценарий взеха Джейсън Райтман и Шелдън Търнър за филма "Високо в небето".

На режисьора Мартин Скорсезе бе присъдена наградата "Сесил Б. де Мил" за цялостно творчество.

Сподели в: