Абсурдната комедия "Хиндемит" в Дом на киното

2010 е Година на българското кино. Обещанието, което Международният София Филм Фест и Националният филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие. Представяме на вашето внимание „Хиндемит” на Андрей Слабаков. Програмата „Десетилетие на българското кино” е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от „Десетилетието” са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното и ще бъдат представени от техните автори.

„Хиндемит” – филмът

Две семейства, които много си приличат, отиват да живеят в новостроящ се квартал в близост до панелен комплекс. В началото двете двойки се харесват, но постепенно тяхната симпатия се превръща в омраза. Една от причините за това е желанието им да бъдат различни от другите. Но колкото повече се стараят да се различават от съседското семейство, толкова повече те стават еднакви не само психологически, но и физически. Това се дължи на еднаквата им представа за „различно”. Омразата им прераства в ненавист и те правят опит да се унищожат взаимно. Жертви на този опит са не само къщите, които подпалват, но и жената от едното и мъжът от другото семейство. Оцелелите мъж и жена, седейки край димящите развалини на къщите си, внезапно откриват, че са родени един за друг.

Сценарист, режисьор и продуцент на филма е Андрей Слабаков, оператори са Димитър Гочев и Ненад Бороевич, филмът е продукция на А. С. Филм. В ролите ще видим Ернестина Шинова, Деян Донков, Валентин Танев, Петър Слабаков, Малин Кръстев, Антоанета Добрева-Нети.

Режисьорът
Хората искат да гледат какъвто и да е български филм, независимо дали добър или лош. Защото при един филм на година, както беше дълго време, колко нови български филма могат да гледат зрителите? И това е само ако живеят в някой по-голям град, защото в момента имаме 40 кина. А бяха 3400… Аз съм убеден, че трябва да се гледат всички български филми. Хубави, лоши – няма значение. Това са си нашите филми. В това отношение съм абсолютен националист.

Фестивални участия и награди

Международен София Филм Фест 2008 – прожекция извън конкурсната програма
„Златната роза”, Варна 2008 – награда за женска роля (Ернестина Шинова)
„Любовта е лудост”, Варна 2008 – специалната награда на журито и награда на критиката
Годишни награди на НФЦ и СБФД 2008 – най-добра поддържаща мъжка роля (Петър Слабаков), награда за женска роля (Ернестина Шинова)
Пусан МФФ 2008 – официална селекция, програма Flash Forward

Сподели в: