Абстрактна живопис представя художничката Деля Чаушева

Изложба живопис и рисунка на Деля Чаушева ще бъде открита на 17 ноември 2008 г. от 18 часа в столичната галерия "Агора" (ул. "Удово" 3).

Деля Чаушева е едно от ярките имена в съвременното българско изкуство. През 1993 г. тя завършва Краковската художествена академия “Ян Матейко”, специалност "Живопис“ в ателието на  Йежи Новошелски и втора специалност "Графика“ при проф. Вейман и проф. Бунш. След завръщането си в България се включва активно в художествения ни живот. Участва в националните изложби "Трафик”, "Рисунка и малка пластика, и "Приятели на морето”, в  биеналетата за съвременно българско изкуство в Бургас и на  малките форми в Плевен, в изложбите "Трансформация на пространството”, "Лични митологии”, в Международно триенале на графиката. Участва и в представителни за българското изкуство изложби в Полша, Германия, Словакия, Холандия, Тайван. Има над десет самостоятелни изложби живопис, графика и рисунка в София, Варна, Велико Търново, Краков, Париж.

Носителка е на първа награда от изложбата "Среща на млади краковски художници”, Мишленице, Полша (1994) и на  диплом от VІ Международно  биенале на графиката и рисунката, Музей за изящни изкуства, Тайпе, Тайван (1993). През 2007 г. специализира в Cite International des Arts, Париж. Нейни творби са притежание на галерии и частни колекции в България, Полша, Германия, Франция, Япония и САЩ.

Деля Чаушева бе поканена от селекционното жури на  Международното биенале на изкуствата в Пекин да представи своя работа на  този престижен форум, чийто поредно издание се състоя по време на Олимпийските игри през това лято. Оттам тя се върна с диплом за доброто си представяне. От декември 2008 до март 2009 година работи на Деля Чаушева ще бъдат показани на ХІ издание на не по-малко известното биенале на съвременното изкуство в Кайро, Египет. То е организирано за пръв път през 1989 г. и е най-голямото изложение на произведения на изкуството в Арабския изток.

Живописните платна и рисунките, които Деля Чаушева показва в сегашната си изложба са създадени през последните няколко месеца. Те, както и всички нейни предишни работи, са абстрактни. В света на художничката, който никога не е бил изкушаван от сюжета, абстракцията се свързва с монументалността, а въображаемото с поетичното. Това  прави създадения от нея свят необикновен и завладяващ.

Изложбата ще продължи до 1 декември 2008 г.

Сподели в: